A pink húsú lazac egy nagyon praktikus konyhai hozzávaló. Egyrészt, mert sokoldalúan felhasználható. Kerülhet levesbe (Fish chowder), szendvicsre (Lazacos szendvics, Füstölt lazac, Lazacos pirítós), kencébe (Gravlaxkrém, Soft cheese spread), salátába (Mizunás lazac, Tojásos lazac, Lazacos vitaminsaláta), sushiba (Nigirizushi, Uramaki), leveles tésztába (En croute). Készülhet főve (Vad alaszkai lazac, Buggyantott lazac, Fokhagymás lazac), serpenyőben vagy wokban (Chilis-paprikás lazac, Citromos lazac, Lazac keletiesen, Mézes-diós lazac, Gyömbéres-fokhagymás lazac, Serpenyős lazac, Lazacpogácsa), sütőben sütve (Tepsis lazac, Omega3-6 lazac, Sült zöldséges lazac, Mézes-vajas lazac, Lazac karamell-sakeban, Vizitormás lazac, Chilis lazac), szószosan (Thai lazac curry, Thai kókuszos lazac, Lazac thai szószban), rizzsel (Lazacos pirított barna rizs), tésztával (Chilis-lazacos tészta, Teriyaki Salmon Soba, Lazacos udon). Lehet rakott (Brokkolis rakott lazac, Cukkinis rakott lazac, Spenótos rakott lazac, Póréhagymás-fetás rakott lazac, Fisherman's pie), lehet grillezni (Teriyaki lazac nyársak). És mindezt rövid idő alatt, mert a lazac hamar elkészül. Harmadrészt, mivel a lazac 'olajos hal' kategória, azon túl, hogy magas fehérjetartalmú és D-vitamin tartalma is jelentős, Omega-3 zsírsavakban is gazdag. Tehát a lazac változatos, gyorsan elkészíthető és egészséges alapanyag, meg persze finom.
Hozzávalók (2 személyre):
240 g lazacfilé
1 nagy fej vöröshagyma
1 db piros paprika
fél lime
friss gyömbérgyökér
fokhagyma
frissen őrölt bors
chilipehely
szójaszósz
szezámolaj
A vöröshagymát és a szép piros paprikát vékonyra felcsíkoztam, majd összekevertem. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon egy-két percig fel-feldobva pirítottam, majd kiszedtem.
A hátramaradt olajos lére tettem a felkockázott lazacfilét, ráfacsartam a lime levét, majd fedővel letakartam, hogy a gőzben-lében megpárolódjon. Miután elveszítette az élénk színét, még két-három percig 'főztem'.
Levettem a fedőt, fűszereztem: friss gyömbérgyökérrel és fokhagymával, kevés őrölt borssal és chilipehellyel. Hozzáadtam a ropogós piros-fehér zöldséget, végül kevés szójaszószzal és pár csepp szezámolajjal ízesítettem. Párolt rizzsel tálaltam.
Hozzávalók (2 személyre):
240 g lazacfilé
1 nagy fej vöröshagyma
1 db piros paprika
fél lime
friss gyömbérgyökér
fokhagyma
frissen őrölt bors
chilipehely
szójaszósz
szezámolaj
A vöröshagymát és a szép piros paprikát vékonyra felcsíkoztam, majd összekevertem. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon egy-két percig fel-feldobva pirítottam, majd kiszedtem.
A hátramaradt olajos lére tettem a felkockázott lazacfilét, ráfacsartam a lime levét, majd fedővel letakartam, hogy a gőzben-lében megpárolódjon. Miután elveszítette az élénk színét, még két-három percig 'főztem'.
Levettem a fedőt, fűszereztem: friss gyömbérgyökérrel és fokhagymával, kevés őrölt borssal és chilipehellyel. Hozzáadtam a ropogós piros-fehér zöldséget, végül kevés szójaszószzal és pár csepp szezámolajjal ízesítettem. Párolt rizzsel tálaltam.
5 comments:
Ezt megint nekem főzted! Gyönyörű és nem csak a gyomornak de a szemnek is teccetős!
Lazac minden mennyiségben:) Imádom, de ezt mondtam már. Gyönyörű tavaszváró színben pompázik:)
Nagyon guszta!!! Egyik nagy kedvencem a lazac, bármikor, bármilyen formában elkészítve. Most szívesen megkóstolnám.:)
Nálad is lazac, jaj nekem azt hiszem holnap már tutira nekem is vennem kell...:) Nagyon tetszik!
Tündi, köszönöm, és örülök, hogy kedvedre való a fogás :-)
Trollanyu, éljen, éljen a lazac!!
Gizi, köszönöm. Az ezerarcú lazac ;-))
Lilla, lazacra fel!!
Post a Comment